Wanneer je een huis gaat kopen of een andere grote aankoop doet, moeten de meeste mensen hiervoor een persoonlijke lening afsluiten. Dit is erg logisch, zo’n groot bedrag hebben de meeste mensen niet zomaar ergens achter de hand. Zo’n lening voor je huis noem je een hypotheek. Een hypotheek is een lening die je afsluit met je huis als onderpand. Wanneer je zo’n hypotheek afsluit zijn er ontzettend veel dingen waar je op moet letten, het gaat immers om een hele hoop geld. Zo is het belangrijk bij welke bank je dit doen, tegen welk rentepercentage je dit doet en voor een hoe lange looptijd je dit doet. Vooral het rentepercentage is belangrijk, dat bepaalt namelijk hoeveel je lening aan het einde van de looptijd kost. Meestal spreek je een vast rentepercentage af met je bank voor ongeveer 10 jaar. Daarna is het mogelijk dat je rentepercentage verandert, de huidige rentepercentage schommelt immers dagelijks. Soms is het dan verstandig om je lening vroegtijdig of te sluiten, voor een lager rentepercentage. In dit artikel geven we je tips bij het oversluiten van een lening.

Kijk eerst of het voordelig is voor jou

Een lening oversluiten doe je natuurlijk alleen, als je daardoor uiteindelijk minder geld kwijt bent. Daarom moet je dus eerst kijken of het oversluiten van je hypotheek voordelig is voor jou. Gedurende de looptijd van je lening kunnen rentetarieven veranderen. Niet alleen tussen verschillende kredietverstrekkers, maar ook gewoon omdat de markt zo in elkaar zit. Als je lening bij een andere kredietverstrekker voordeliger is , kun je je lening oversluiten. Zo kun je bijvoorbeeld leningen oversluiten bij Findio en voordelig uit zijn!

Een lange looptijd vs een korte looptijd

Wanneer je een lening oversluit, kun je niet alleen een lager rentepercentage krijgen. Ook kun je je looptijd korter maken. Een voordeel hiervan is dat je over minder periodes rente betaalt en dus uiteindelijk goedkoper uit bent. Wanneer je lening een kortere looptijd heeft, is het bedrag dat je maandelijks aflost natuurlijk wel hoger. De kans is groot dat je dit als starter niet kon betalen, maar wanneer je je lening een aantal jaren later overspuit wel. Dit is dus ook iets waar je zeker naar moet kijken bij het oversluiten van een lening.

Hetzelfde leenbedrag

Een groot voordeel van het oversluiten van je lening, is dat hetzelfde bedrag vrijwel altijd geaccepteerd wordt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een lager bedrag kunt lenen wanneer je je lening gaat oversluiten.