Na je studie een baan vinden is niet altijd zo makkelijk. Vaak zoeken werkgevers naar mensen met werkervaring in het vak en dit kan dus lastig zijn zodra je net bent afgestudeerd. Tijdens een studie kan het voor studenten lastig zijn om tegelijkertijd te werken. Het fijne hieraan is dat studenten hun focus kunnen houden op school, maar het nadeel is dat ze hierdoor weinig werkervaring opbouwen. Nu is het niet alleen moeilijk voor sommige afgestudeerden. Door verschillende omstandigheden kan je als werknemer plotseling ontslagen worden. Wanneer je dan al ergens lang gewerkt hebt, kan het spannend zijn om te kijken voor een alternatieve baan. Bij een nieuwe baan kunnen er andere vereisten worden gesteld zoals werkervaring in het specifieke gebied of bepaalde diploma’s.

 

Het volgen van cursussen

Omscholing kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn om in aanmerking te komen voor een bepaalde baan. In andere gevallen kunnen er ook tijdens je nieuwe baan cursussen worden aangeboden om meer te leren over je professie. Dit soort cursussen worden meestal als erg aangenaam ervaren. Vaak volgen de mensen deze cursussen met veel motivatie of interesse op dat gebied. De cursussen die vanuit succesvolle bedrijven worden gemaakt/aangeboden, zijn vaak goed georganiseerde cursussen, voorzien van faciliteiten zoals: een percolator voor verse koffie in de ochtend, lunch aangeboden voor tijdens de cursus, trainingen van professionele vakmensen en een aangename leeromgeving. 

 

In hoeverre wil ik me aanpassen?

Een afweging die gemaakt moet worden is in hoeverre je bereid bent om tijd te investeren om jezelf aan te passen aan je nieuwe baan. Kies je voor een makkelijke maar veilig keuze? Of zoek je meer uitdaging zodat je jezelf wellicht meer kan gaan ontwikkelen? De keuze is afhankelijk van de situatie waar jij je in bevindt. Zo kan iemand stabiliteit en gemak erg belangrijk vinden voor de toekomstige baan, waarbij de ander meer uitdaging zoekt en streeft naar verdere ontwikkeling. Belangrijk is dat wanneer je, door welke omstandigheid dan ook, niet kan doorgaan met je baan je het moet proberen te zien met een positieve blik. Er zijn talloze kansen die je kan aangrijpen en wanneer je hierin investeert kunnen daar prachtige dingen uit voortvloeien. En wie weet wat jouw investering in jezelf voor profijt kan opleveren in de toekomst. Connecties met gelijkgestemden, een frisse start en bijscholing kunnen er dan voor zorgen dat jouw nieuwe baan perfect aansluit bij je verlangens. Zie dit als kans voor een nieuwe carrière en probeer hier dan ook profijt uit te halen.