In bijna ieder bedrijf kom je wel een bepaalde vorm van marketing tegen. Hoe groot of klein de werkzaamheden hierin ook zijn, marketing is vaak een onmisbare factor van de bedrijfsvoering. De marketingbranche kan dan ook een interessante omgeving zijn als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Je kunt bij veel verschillende soorten bedrijven aan de slag, maar dat kan je zoektocht juist ook een stuk lastiger maken. De huidige krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat het interessant is om van baan te wisselen, en met een goede oriëntatie zal je hier dan ook in slagen. Om erachter te komen of werken in de marketingbranche iets voor je is, is het goed om je te verdiepen in deze brede term en de verschillende specialismen waarin je kunt doorgroeien. Wie weet werk jij straks bij het beste seo bureau en heb je je passie helemaal gevonden in het uitrollen van resultaatgerichte online strategieën.

 

Wat is marketing?

Marketing is een erg breed begrip, waardoor het niet voor iedereen duidelijk is wat dit nu precies inhoudt. Kort gezegd betekent marketing het bedenken en uitvoeren van activiteiten die de verkoop bevorderen, vergemakkelijken en bespoedigen. Dit kan voor een merk, product of dienst in de markt zijn. Het doel hiervan is om specifieke doelgroepen aan je te binden en te behouden. De activiteiten kunnen op verschillende doelen gericht zijn, zoals het vergroten van naamsbekendheid, een goed imago opbouwen of het genereren van omzet.

 

Vormen van marketing

Het doel van marketing dient altijd als leidraad voor de activiteiten die je ervoor gaat opzetten. Om het doel te behalen zijn er verschillende vormen van marketing die je kunt inzetten. Voordat je met een activiteit aan de slag gaat, is het verstandig om goed uit te zoeken welke activiteit het best bij het doel past. Je kunt marketing doen in de vorm van onder meer direct marketing, telemarketing, e-mailmarketing, social media marketing en online marketing. Bij online marketing promoot je een website of aanbod op het internet. Hierbij deel je via online kanalen een boodschap over het merk, product of de dienst. Zo plaats je bijvoorbeeld een bericht over je product op social media, probeer je een hogere positie in Google te krijgen door zoekmachine marketing of bouw je kwalitatieve backlinks naar de website via linkbuilding. Dit kun je zelf doen, maar het kan ook interessant zijn om dit uit te besteden.

 

Hoe word je een marketeer?

Om een baan in de branche te vinden heb je natuurlijk enige voorkennis nodig. Zo kun je een volledige marketingstudie volgen, maar ook is er veel mogelijk via cursussen. Vaak begin je namelijk in een allround rol waarbij je zowel creatief als met data bezig bent en kun je je binnen je functie steeds verder ontwikkelen. Aanvullend kun je dan een cursus volgen die zich richt op bijvoorbeeld Google, Facebook of SEO.