Je gaat tegenwoordig naar de sportschool, maar vraagt je af of je wel goed eet. Of je niet je vooruitgang tenietdoet door je dieet. Of je nu wil afvallen of spiermassa wil opbouwen; eten heeft daar grote invloed op. Is het een kwestie van meer protein shakes toevoegen, wellicht met creatine monohydraat? Of is er een andere aanpassing nodig? Lees snel mee voor alle tips over sporten en eten. 

 

Eten is de brandstof voor ons lichaam. Dat weten we allemaal, maar zodra we iets aan ons lichaam willen veranderen (zoals een lager vetpercentage en/of meer spiermassa), moet ons dieet eigenlijk mee veranderen. Dit vergeten mensen nog weleens, maar ergens is het logisch. Als je jouw sportroutine verandert en verwacht binnen een paar weken resultaat te zien, maar je niks aan je huidige dieet doet, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Je moet het zo zien; je gaat ineens vijftig kilometer rijden met je auto in plaats van de gebruikelijke twintig, maar voegt nog steeds dezelfde liters benzine toe waar je dus die twintig mee kon rijden. Wat gebeurt er dan na een kilometer of vijfentwintig? Yep, dan houdt je voertuig ermee op. Zo werkt het ook bij je lichaam; je kan niet dezelfde verwachtingen voeren en niks veranderen aan je eetpatroon. 

 

Iedereens lichaam werkt anders. Daarom is het sowieso aan te raden om al het advies van het internet, ook als het zorgvuldig gegeven wordt zoals hier, met een korreltje zout te nemen en advies te vragen aan een specialist; een diëtiste of een personal trainer, bijvoorbeeld. Die kan een plan maken dat specifiek voor jouw lichaam werkt, en weet jou ook precies te vertellen hoe je moet afvallen of spiermassa moet opbouwen. Wel moet je, zeker als je wil afvallen, ervoor zorgen dat je niet bij iemand terechtkomt die afvallen gelijkstelt aan weinig eten; dat is namelijk helemaal niet het geval. Vaak is het dieet voor iemand die wil afvallen heel gevarieerd en vol met groenten, dat zeker, maar is het zeker niet de bedoeling dat je ooit hongerlijdt, ook niet als je op dieet bent. Onthoud dat goed. 

 

Het belangrijkst bij voeding en sport is je onderzoek goed doen. Vraag advies, vertrouw niet iedereen zomaar en weet dat je, ook in je huidige staat, al van je lichaam mag houden. Het is goed zoals het is. Succes!