Vrijwel elke woning in Nederland heeft een puntdak en dus ook een zolder. In de meeste gevallen word dit gebruikt als opslag, maar het kan ook goed gebruikt worden als slaapkamer. Dit is erg handig als de woning iets te klein is en de kinderen anders bij elkaar op de slaapkamer slapen. Voor de kinderen is dat niet fijn, want elk kind heeft een eigen plekje nodig waar het kind zich terug kan trekken. De beste keuze die je dan dus hebt, is het creëren van een slaapkamer op de zolder. Hiermee verbeter je niet alleen het woongenot van de kinderen, maar de waarde van de woning stijgt ook aangezien er meer vierkantenmeters aan leefoppervlak zijn. 

 

Het bouwen van muren en afdichten van de zijkanten 

Een slaapkamer van de zolder maken is zeer ingewikkeld en kost veel tijd en geld. Het grootste gedeelte van het geld wordt meestal vooral uitgegeven aan materialen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan MDF dat je nodig zult hebben voor het bouwen van muren en het afdichten van de zijkanten. Voordat je de zijkanten van de zolder kan afdichten, moet er eerst de isolering worden aangebracht. Je wilt namelijk voorkomen dat je kind het koud krijgt in de winter, want dat is niet fijn. Materialen zoals VD draad en MDF plaat kun je het beste bij een Nederlandse webwinkel aanschaffen. De bestelde materialen worden vervolgens op afspraak bij je bezorgd. 

 

Laat een dakkapel plaatsen 

Veel Nederlanders die van hun zolder een slaapkamer willen maken, kiezen ervoor om een dakkapel te plaatsen. Dat is een verstandige keuze, want hierdoor kun je nog meer vierkantenmeters aan je woning toevoegen. Een dakkapel kun je het beste niet zelf plaatsen en/of bouwen, want dit is zeer ingewikkeld en brengt diverse risico’s met zich mee. Een van de nadelen van een dakkapel is dat een dakkapel zeer prijzig is. Gelukkig voegt het wel veel waarde toe aan de woning. 

 

Verwijder de vlizotrap 

Als je nog in een oude woning woont, dan is de kans groot dat je de zolder enkel kunt betreden met een vlizotrap. Het is erg belangrijk, vooral als het een kinderslaapkamer wordt, om de vlizotrap weg te halen en deze te vervangen door een andere trap. Vlizotrappen zijn zeer gevaarlijk en kinderen kunnen de risico’s maar moeilijk inschatten. Daarnaast is het voor andere gezinsleden erg vervelend als de vlizotrap in de weg staat.