Ga jij goed op vakantie? Ga je regelmatig naar een vakantiehuis in Toscane met zwembad, of juist naar een groepsaccommodatie Zeeland met een groep vrienden of je familie? En de belangrijkste vraag, de vraag die écht gesteld moet worden over al die vakanties die wel of niet geplant zijn: kom jij goed tot rust? Geeft jou vakantie je écht de ontspanning die je zo nodig hebt?

 

Vakantievieren 101

 

Je voelt hem misschien al aankomen, maar de eerste en veruit belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voordat je ook maar ergens op vakantie gaat, van Toscane tot Zeeland, is: wat voor vakantie heb je nodig? Misschien vind je het heerlijk om het bruisende (nacht)leven van een onbekende stad in te duiken; je overdag bezighouden met geschiedenis, cultuur en lekker eten en s ’nachts met nieuwe mensen en alcoholische versnaperingen. Of misschien ben je juist iemand die het liefst wegvlucht van andere mensen en de natuur in duikt, op zoek naar de perfecte stille plek waar je alleen wordt vergezeld door goed uitzicht en vogelgeluiden. Maar is de vakantie waar je nu al naar uitkijkt ook de vakantie die je nodig hebt? Soms zoeken we stilte op omdat we bang zijn voor gezelschap of nieuwe dingen, en soms zoeken we drukte op omdat we stilte en natuur te confronterend vinden. Klinkt dit bekend? Dan ben je wellicht toe aan een vakantie die misschien niet meteen is wat je wil, maar wél wat je nodig hebt.

 

Op reis voor jou (én de rest!)

 

Op vakantie gaan doe je voor jezelf; je reisgenoten doen het ook (voornamelijk) voor henzelf. Natuurlijk ga je ook voor elkaars gezelschap én voor de mooie nieuwe plekken die je zult gaan zien, maar ook vooral om zelf tot rust te komen en echt even te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Laat de bestemming van de vakantie dus ook voortkomen aan de behoeftes die iedereen heeft; zon, zee, rust, cultuur, geschiedenis, stad, natuur? Voor al die wensen én voor alle combinaties is er een bestemming te vinden, dichtbij huis óf wat verder weg. 

 

Ga dus vanaf nu op vakantie met als voornaamste doel échte ontspanning, hoe dat er ook uitziet voor jou. Daag jezelf uit door niet altijd datgene te kiezen wat het meest comfortabel en bekend voelt, maar ook af en toe je grenzen op te zoeken. Dan resteert mij nog maar één laatste vaarwel: fijne vakantie!