Zzp’er zijn, je hebt er vast wel iets over gehoord. Je kunt zzp’er zijn, maar dit is nogal vaag geformuleerd. Ja, je bent je enige werknemer en je eigen baas. Maar wat nu, wat houdt het nog meer in? Dat lees je hier. Na deze blog weet je alle ins and outs van het zzp’er zijn.

Opdrachten

Als zzp’er moet je je eigen opdrachten zoeken. Althans, dit moet je doen als ze niet naar je toe komen. Wanneer je naamsbekendheid hebt opgebouwd in je vakgebied, kun je vaak wel rustig achterover leunen en de opdrachten laten komen. Tot die tijd zul je wel actief op zoek moet gaan. Hoe je dit doet? Je kunt via LinkedIn jezelf aanbieden, op oproepen reageren en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Ook kun je kijken op een ondernemersplatform. Dit is een website waarbij de opdrachtgevers en opdrachtnemers samen worden gebracht. Het is een freelance community en daarom zul je allemaal mensen zoals jij tegenkomen. Weliswaar in allemaal verschillende branches, maar toch zitten jullie op een manier in hetzelfde schuitje. 

Rechtsvorm

Als je een zzp’er bent heb jij meestal een eenmanszaak. De naam zegt het al een beetje; je zaak bestaat uit één man (of vrouw). Je kunt ervoor kiezen om een BV op te richten, maar dit kost vaak meer geld om te doen. Een BV oprichten kan wel voordelig zijn, maar dit is vaak pas bij een winst van rond de €150.000. Daarnaast ben je met een eenmanszaak privé aansprakelijk. Dit houdt in dat je schuld die je als bedrijf hebt gemaakt, op jouw privé bezittingen verhaald kunnen worden. Je huis of je auto kan dus worden verkocht indien je insolvent (incapabiliteit om te betalen) bent. Dit is niet niets, dus besef je dit goed.

Regelen

Als je zzp’er bent moet je wat meer regelen dan iemand in loondienst. Je moet namelijk je administratie, belasting, pensioen en verzekering zelf voor elkaar krijgen. Bij een werkgever in loondienst hoef je veel dingen niet bij te houden, het regelt zichzelf wel. Als zzp’er is dit een ander verhaal. Je moet zelf een pensioen opbouwen, dit gebeurt niet automatisch. Ook moet je zelf een verzekering afsluiten, je bent vrijwel nergens voor verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer je arbeidsongeschikt wordt, is het heel handig om hier verzekerd voor te zijn. Regel dit dan ook zeker, het is de moeite waard!